En (lille) bærbar computer

Til brug i skolen er det hensigtsmæssig at have en bærbar computer, som ikke vejer for meget og fylder for meget, men som stadig kan kapere meget. Jeg har selv anskaffet en ASUS UL30A med en skærm på 13,3 tommer og med en Core 2 Duo processor. Styresystemet er Windows 7 i 64 bit version. Max skærmopløsning er 1366 x 768 pixels. Computeren, som er meget tynd og har en batteri levetid i den høje ende, fungerer perfekt til mine formål. Der findes mindre og billigere computere (netbooks), som også fungerer. I tidligere versioner af Maple var det et problem, hvis man havde en computer, som højst kunne vise 600 pixels i højden, simpelthen fordi visse kontekstmenuer i programmet var højere end 600 pixels! Dette punkt er heldigvis blevet løst i den nye Maple 15: Hvis kontekstmenuer er for høje, bliver de ombrudt, så de stadig er umiddelbart tilgængelige. Man kan dog stadig komme ud for enkelte dialogbokse, som er højere end 600 pixels i højden, for eksempel under installationen. Det kan lade sig gøre at klare tingene alligevel ved nogle snedige tastekombinationer, for at komme til knapper, som ligger udenfor skærmområdet. Vil man imidlertid undgå sådanne ubehageligheder og også have et lidt større skærmområde at kigge på i det hele taget, så skal man måske overveje at anskaffe en computer med en opløsning på mindst 768 pixels i højden.
 


 

En computer mus

En del elever vil måske vælge blot at benytte Touchpad'et på den minibærbare, men da jeg ikke er så godt trænet i brugen af dette, anskaffede jeg en mus, som er beregnet til en lille bærbar: Logitech VX Nano Cordless Laser Mouse for Notebooks. En stor fordel er at modtageren, der skal tilsluttes computeren i USB porten, kun rager ganske lidt ud. Det betyder at man kan lade den sidde permanent i computeren og ikke behøver være bange for, at den brækker af!

Ovenfor og i det følgende beskriver jeg en række af mine egne erfaringer, og det skal i den forbindelse kraftigt præciseres, at jeg ikke garanterer noget som helst, hverken hvad angår hardware eller software! Dertil er computerverdenen alt for uforudsigelig. Jeg håber dog alligevel, at mine kommentarer kan være til en slags hjælp.   
 

Programmer til en (lille) bærbar

Når man har anskaffet en (lille) bærbar computer til skolearbejde, så er man måske ikke mest interesseret i at bruge for mange penge til programmer. Jeg vil i det følgende give nogle forslag til programmer, som man kan installere. Nogle koster noget, andre er gratis. Nogle findes kun til Windows, mens andre findes til flere platforme. Da jeg selv bruger Windows, vil jeg især koncentrere mig om dette styresystem. Jeg er sikker på, at Mac eller Linux brugere vil kunne finde egnede alternativer til de fleste af de programmer, som kun findes til Windows. Samtidigt vil jeg give de sædvanlige forbehold: Jeg kan ikke garantere, at noget som helst virker på en brugers computer, kun beskrive mine egne erfaringer med min bærbare computer ASUS UL30A, som har Windows 7 Home Edition preinstalleret.
 

Office programmer

Jeg har ikke erfaringer med Star Office og andre Open Office programmer. De kan tænkes at være fine på mange områder for elever. Nogle kan endda åbne Microsoft Word og Microsoft Excel filer, men kan ikke åbne avancerede Word/Excel-filer med VBA kode. Jeg har personligt valgt at investere i Microsoft Office Home and Student 2010 Edition. Man kan købe en pakke med tre licenser til en pris af ca. 800 kr. Hver licens giver giver mulighed for at køre de fire programmer Word, Excel, Powerpoint og OneNote.

 

En PDF reader

Man kan stort set ikke begå sig på Internettet i dag uden at have installeret en pdf reader. Der er naturligvis den velkendte Adobe Reader, men der er også kommet en anden og meget spændende pdf reader, og det er Nitro PDF Reader. Begge er gratis.

Jeg kan varmt anbefale sidstnævnte som et værdigt alternativ til Adobe Reader. Nitro PDF Reader genererer siderne meget hurtigt, og så har den nogle fede værktøjer. Blandt andet kan man tilføje noter i pdf filen, markere tekst med gul baggrund, trække billeder ud af en given pdf-fil, håndtere formularer og tilføje en signatur med password til filen. Ikke nok med det: Programmet kan også generere en pdf fil fra et givet dokument! Programmet har fået de meget sjældne 5 stjerner hos anerkendte www.cnet.com. Et direkte link her! På billedet nedenfor har jeg fremhævet lidt tekst med Markup Text > Highlight Text værktøjet.

Bemærk, at hvis man installerer programmet med henblik på at åbne pdf dokumenter i det, så er det fornuftigt at sørge for at associere programmet til filer med extension .pdf. I Windows XP kan det ske i Kontrolpanel > Mappeindstillinger. Under fanebladet Filtyper kan standardprogrammet til at åbne pdf-filer ændres. I Windows 7 kan det ske i Kontrolpanel > Standardprogrammer > Knyt en filtype eller protokol til et program. Når man klikker på en pdf-fil i en browser, altså når man går på Internettet, så vil pdf-filer sandsynligvis blive åbnet i Adobe Reader. Bruger man Mozilla Firefox, så kan man imidlertid installere et tilføjelsesprogram kaldet pdfdownload og få pdf-filer åbnet automatisk i Nitro PDF Reader, når man benytter Mozilla Firefox browseren. Også denne tilføjelse har fået 5 stjerner hos CNET.

Der er desuden en anden smart facilitet i denne Add-on. Under Filer > Gem side som PDF... kan man smart gemme en hjemmeside i pdf-format!

 

PDF skrive program

Mange kender programmet Adobe Reader nævnt ovenfor, men de færreste ved, hvordan man selv kan frembringe PDF filer. Her behøves et andet program. Enten det officielle og profesionelle program Adobe Acrobat, der er ret bekosteligt, eller et billigt eller gratis alternativ. Som nævnt ovenfor, kan Nitro PDF Reader faktisk godt konvertere et dokument - for eksempel et Word dokument - til pdf, men det kører helt automatisk, og der er ikke mulighed for at vælge kvaliteten af den fremkomne pdf fil. I mange situationer vil den dog sikkert være fin nok. Ønsker man lidt mere råderum, så kan man faktisk vælge et andet gratis program fra samme software firma, nemlig PrimoPDF. Dette program kan jeg varmt anbefale. Det kan downloades fra følgende site:

Programmet virker som en drøm i både Windows XP og Windows 7. Når man har programmet installeret, så kan man frembringe en pdf-fil ved at "udskrive til en pdf-fil". Det lyder meget underligt. Normalt skriver man ud på papir på en printer, men man kan altså også udskrive til en fil. Det gøres ved i det givne program at vælge den rette printer. I eksemplet nedenfor har jeg åbnet et Worddokument i Word 2010 og fundet frem til det sted i programmet, hvor man skriver ud. Under punktet Printer vælger jeg PrimoPDF i rullemenuen.

Man får en dialogboks frem, hvor man endda kan vælge den kvalitet, som man måtte ønske i filen. Ved valg af kvaliteten "Print" får man:

Metoden kan endda benyttes til at gemme indholdet af en hjemmeside i en pdf-fil!

 

Billedbehandlingsprogram

Du kan meget vel få brug for et program til at tilrette billeder til et dokument eller til en hjemmeside. Hertil er et billedbehandlingsprogram et must! Nærmere bestemt et program, der kan behandle bitmap-billeder, dvs. billeder, der er repræsenteret ved pixels. De mest avancerede købeprogrammer såsom Adobe Photoshop, Corel Photo Paint og Paint Shop Pro kan langt mere end de gratis programmer, der normalt tilbydes, men de fleste brugere har ikke brug for de ekstra faciliteter. Jeg har personligt selv installeret programmet Photoscape, og det er efter min mening helt suverænt. Det er gratis, nemt at gå til, det er ganske kapabel, og så er den seneste version endda på dansk! Programmet kan downloades fra:


 


Programmet er hamrende pædagogisk, og jeg har har endda valgt at installere det på min stationære computer side om side med det professionelle program Corel Photo Paint. Jeg benytter mest punktet Rediger og her kan jeg lynhurtig tilrette billeder og gemme i et af formaterne JPG, PNG, GIF eller BMP. Super program!

 

Vektorgrafik/program

Når man skal lave stregtegninger og lignende, har man brug for et vektorgrafik/program. Jeg benytter personligt CorelDRAW på min stationære computer, og det er et fantastisk program til folk, som vil mere end det sædvanlige. Jeg kan varmt anbefale at købe en akademisk version af dette program, hvis man er ihærdig og gerne vil lære at lave tingene ordentligt. Det er pengene værd! Hvad angår gratis programmer har jeg haft kig på

Programmet kan virkelig meget, og det virker fint på min 13,3 tommer bærbare. Open Source og meget lovende ...

 

Antivirusprogram

Det er en god idé at have et antivirusprogram installeret og her er jeg af en bekendt blevet anbefalet et tjekkisk program ved navn Avast. Det har en gratis Home Edition. Programmet har rigtig mange downloads, hvilket er et godt tegn. For at bruge det ud over 60 dage skal du registrere dig, hvorefter du kan bruge det et helt år på en fri licens. Det koster ikke noget at registrere. Det er ret imponerende, at det er muligt at downloade en version med dansk tekst!

Programmet opdaterer sig selv med passende mellemrum, når man er online. Programmet har fungeret perfekt for mig på min minibærbare indtil dato.

NB! Et alternativ til ovenstående antivirus program er Microsofts eget: Microsoft Security Essentials. Ligesom Avast får det rigtig fine anmeldelser.

 

Firewall

Det er vigtigt at styrke sikkerheden med en Firewall, som kan forhindre hackere og ondskabsfulde programmer i at forsøge at snuppe oplysninger fra ens computer. Nogle vil endda sige, at det er endnu mere vigtigt end et antivirusprogram. Jeg har valgt at benytte Windows egen firewall og håber, at den er sikker nok. Måske er den slået til som default, men kontroller det for en sikkerheds skyld ved at Klikke på Windows Startknap nede i venstre hjørne og vælge Indstillinger > Kontrolpanel > Windows Firewall. i Windows 7 ser det således ud:

Hvis Windows Firewall ikke er slået til, skal man gøre det her. Det er den dog på figuren ovenfor.

 

Et mail program

Microsoft har udviklet en hel pakke af småprogrammer og som et hele går den under navnet Windows Essentials. Herunder er Windows Mail et af programmerne. Det er aftageren for det gratis program Outlook Express, som mange brugere benyttede under Windows XP. Men under det nye styresystem er det gratis program altså Windows Mail. På mange måder et fremragende program. Heri kan du styre dine forskellige mail konti og kontaktpersoner.

Udover et mail program er der i pakken også andre gode programmer såsom Messenger og Photo Gallery m. m. Men husk nu under installationsprocessen kun at installere de programmer, du ønsker!!

 

Skype

Et andet program, som er rigtig anvendeligt, når man skal kommunikere over store afstande, er programmet Skype. Med det kan du tale i telefon eller endda have videosamtaler via computeren. Mange af funktionerne er gratis.

 

Arkivprogram (Zip)

Det er næsten uundgåeligt, at du på et tidspunkt kommer i berøring med zip-filer. En zip-fil er et arkiv af filer, der er komprimeret til en enkelt fil. Et meget velkendt program til at pakke filer i et arkiv eller udpakke filer i et arkiv er Winzip. Det koster imidlertid penge. Et andet gratis alternativ er PeaZip, og det fungerer fortræffeligt på min bærbare:

 

Quicktime

Nogle programmer kræver et bestemt videovisningsprogram installeret. Dette er for eksempel tilfældet med Logger Pro 3 nævnt nedenfor. Det kræver Apple programmet QuickTime installeret:

 

Codec problemet og noget om video formater

Videoer ville have fyldt en masse plads op på computeren, hvis ikke "computernørderne" havde fundet på noget smart med at "pakke" informationen. Derfor opstår udtrykket Compressor/Decompressor, som betyder at komprimere og dekomprimere, dvs. information skal komprimeres og senere dekomprimeres for at kunne læses. Det kræver noget software, og tilsyneladende eksisterer der en del forskellig materiale her. Jeg var personligt ude for på en stationær computer med Windows XP ikke at kunne se en video i AVI formatet i Windows Media Player. Jeg kunne kun høre lyden, ikke se billedet. Der var kun flimmer! Nogle personer har henledt min opmærksomhed på at installere en såkaldt K-Lite Codec pakke. Men kører man med Windows 7 styresystemet, så er meget løst her. Den i Windows indbyggede Windows Media Player kan her afspille rigtig mange formater.

Der er en skov af forskellige video formater, og det kan virke meget uoverskueligt. Kig bare her! Jeg har søgt efter gode programmer til at konvertere fra et video format til et andet, men har ikke fundet et tilstrækkeligt godt gratis program til, at jeg vil nævne det her. Det bedste købe program er måske følgende:

Programmet kan konvertere mellem et hav af formater.

 

Downloade videoer

Der er en rigtig fin Tilføjelse (plugin) til browseren Mozilla Firefox, som kan bruges til ikke blot at downloade YouTube videoer fra Internettet, men også videoer fra andre sider. Navnet er Video DownloadHelper, og man kan endda downloade et program, Free ConverterHelper, hvormed man kan konvertere den betragtede video til et hensigtsmæssigt videoformat.

Du kan se detaljer om hvordan man gør ved at klikke på nedenstående link:

 

GeoGebra

Et fremragende program til geometriske formål i matematik er programmet GeoGebra. Meget pædagogisk og avanceret. Desuden helt gratis og endda oversat til dansk!


 

 

MathType

Mathtype er et program til at skrive matematiske formler i, ikke foretage beregninger i, ligesom det er muligt i programmet Maple! Når programmet installeres vil der automatisk blive indsat en icon i Microsoft Word, hvis dette program er installeret. Det er et meget fint program til rapporter og studieretningsopgaver. Skolen har købt en skolelicens til programmet. Programmet kan downloades frit fra nedenstående side og så skal du blot proppe en kode ind, som du får fra skolen. Så virker det.

 

Logger Pro 3

Programmet Logger Pro 3 er et program til gymnasiebrug i både fysik og kemi. Ved hjælp af målinger fra for eksempel følere fra firmaet Vernier, kan data opsamles og behandles i Logger Pro 3.

   

Hvis din skole har erhvervet en skolelicens til programmet, kan du bruge det frit på din computer. Gratis opdateringer til programmet kan findes på følgende underside: http://www.vernier.com/support/updates/logger-pro/. Så vil du have nyeste version af programmet. Jeg testede programmet med temperaturføleren Go! Temp fra firmaet Vernier. Efter Logger Pro er åbnet, sættes føleren i computerens USB port, og Logger Pro er øjeblikkeligt klar til at måle temperaturer. Jeg satte føleren ned i en tændt elkedel med vand, og trykkede blot på mellemrumstasten på computeren, så startede målingerne. Nemmere kan det ikke være. Betragt den lineære sammenhæng, indtil jeg slukkede for elkedlen!:

Det skal siges, at der er et væld af andre følere til programmet/computeren!

 

Datalyse

Et andet program til databehandling i fysik og kemi er Datalyse, udviklet af en tidligere gymnasielærer Carl Hemmingsen. Han har givet programmet frit og kan downloades fra hans hjemmeside:

Det installerer fint på min minibærbare. Jeg satte en billig computermikrofon fra fysik i computerens mikrofonstik, hvorefter jeg kunne foretage en Fourieranalyse af et fløjt med munden. En tydelig peak omkring 1800 Hz ses:

 

Modellus

Matematiklærere og fysiklærere af den lidt ældre skole husker måske det geniale lille program kaldet Dymos fra tilbage til 90'erne. Med det kunne man

 

Perspective Modeler

Jeg har faktisk selv fået udviklet et program til at lave perspektivtegninger: Perspective Modeler. En ukrainer har hjulpet mig med at programmere det på baggrund af mine egne matematiske anvisninger. Programmet er ment som et undervisningsprogram, hvor man kan lære om principperne i perspektivtegning. Det kan lave "wireframes", men ikke fylde flader ud, ej heller fjerne skjulte linjer. Du kan komme til min side og downloade ved at klikke på nedenstående logo.

Programmet er gratis og du kan også finde vejledning både på fil og online på min side. Desuden er der en større note, der instruerer i teorien bag perspektivet og hvor Perspective Modeler er behændigt i forbindelse med eksperimenter. Her et par eksempler. God fornøjelse!


 


Til Toppen | Forsiden | Matematik | Fysik